Vragen van de leden Van der Lee (GroenLinks), Nijboer (PvdA), Azarkan (DENK), Van der Plas (BBB), Van Raan (PvdD), Omtzigt (Omtzigt), Stoffer (SGP), Van Haga (Groep Van Haga), Tony van Dijck (PVV), Den Haan (Fractie Den Haan) en Dassen (Volt) aan de Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over het coalitieakkoord (ingezonden 23 december 2021).

Vraag 1

Kunt u onderstaande vragen behandelen als feitelijke vragen, waarbij de gestelde vragen doorgaans niet van alle bovengenoemde fracties het standpunt vertegenwoordigen?

Vraag 2

Kunt u onderstaande (feitelijke) vragen, voorafgaand aan het debat over de regeringsverklaring, een voor een beantwoorden of, indien een antwoord op een bepaalde vraag nog niet beschikbaar is, aangeven op welke datum het antwoord op deze vraag wel beschikbaar is?

Vraag 3

Hoe staat de opschalingskorting na dit coalitieakkoord in de boeken voor 2026–2030?

Vraag 4

Klopt het dat er in 2026 meer dan een miljard wordt bezuinigd op de lokale overheden ten opzichte van het bedrag dat er in 2025 naartoe gaat? Zo nee, hoe zit het dan wel?

Vraag 5

Klopt het dat € 1,6 miljard voor extra huizen (woningbouwimpuls en volkshuisvestingsfonds) wordt betaald uit het geld voor gemeenten? Waarom staat er dan wel een positief bedrag van € 1,6 miljard ingeboekt in de budgettaire BZK-tabel maar geen corresponderend negatief bedrag in de budgettaire tabel bij het Gemeentefonds?

Vraag 6

Kunt u aangeven bij welke onderdelen van het coalitieakkoord de eerdere trap-op-trap-af systematiek is losgelaten met betrekking tot lokale overheden?

Vraag 7

Kunt u alle uitvoeringsfiches die zijn gemaakt ten behoeve van de formatie met de Kamer delen?

Vraag 8

Hoe definieert u «betaalbare huurwoning»? Welke percentage van de huidige huurwoningen zijn betaalbaar volgens uw definitie?

Vraag 9

Wat is uw doelstelling voor de woonquote in 2025 (het percentage van het inkomen dat mensen gemiddeld kwijt zijn aan hun huur/woning)?

Vraag 10

Wat is uw streefcijfer voor het aantal daklozen in 2025?

Vraag 11

Welke maatregelen zal het kabinet treffen om de GRECO-aanbevelingen uit te voeren?

Vraag 12

Hoe verhouden de plannen van de coalitie voor de aanpak van marktmacht en datamacht van grote tech- en platformbedrijven zich tot de reeds bestaande EU initiatieven?

Vraag 13

Wat bedoelt de coalitie met waarborgen en goed en effectief toezicht op de inlichtingendiensten?

Vraag 14

Wat zijn fundamentele burgerrechten online?

Vraag 15

Wat betekent regie over eigen data voor mensen?

Vraag 16

Kunt u aangeven op welke wijze het Bouwbesluit wordt verbeterd en welke belemmeringen voor woningbouw worden weggenomen?

Vraag 17

Kunt u concreter aangeven hoe de verlaging van de sociale huur voor mensen met een lager inkomen en de stapsgewijze verhoging van de huur voor mensen met een hoger inkomen eruitziet?

Vraag 18

Indien het juist is dat de middelen voor het Volkshuisvestingsfonds en de Woningbouwimpuls uit het Gemeentefonds overgeheveld worden, klopt het dan dat er op de begroting BZK verder geen aanvullende middelen beschikbaar gesteld worden voor extra woningbouw?

Vraag 19

Waarom wordt er 7,5 miljard euro vrijgemaakt voor een goede ontsluiting van nieuwe woningen en wordt niet een deel hiervan toebedeeld aan de bouw van extra woningen, en waarom wordt dit bedrag aan het Mobiliteitsfonds toegevoegd en niet (deels) aan de begroting van BZK, zodat de Minister voor VRO hier meer regie over heeft?

Vraag 20

Wat betekent het «vereenvoudigen van het woningwaarderingsstelsel»?

Vraag 21

Wat betekent de passage «We verlagen de sociale huur voor mensen met een lager inkomen en we verhogen stapsgewijs de huur voor mensen met een hoger inkomen tot de marktconforme huur» concreet? In welke ordegrootte worden huren verlaagd en wat zijn «lagere inkomens»? Op welke wijze worden de huren voor mensen met hogere inkomens verhoogd? Wat zijn «hogere inkomens» en wat is de definitie van «marktconforme huur»?

Vraag 22

Wat is de precieze cijfermatige betekenis van het herijken van het sociaal minimum op de BES-eilanden?

Vraag 23

Betekent «we nemen de uitwerking van de constitutionele toetsting ter hand» dat de regering zelf komt met een voorstel tot wijziging van artikel 120 van de grondewet?

Vraag 24

Op welke terreinen zijn de coalitiepartijen voornemens om gebruik te maken van de mogelijkheid om een aanwijzing te geven aan medeoverheden?

Vraag 25

Kun u precies aangeven in welk jaar er 100.000 woningen per jaar gebouwd moeten worden? En kunt u aangeven of dat inclusief tijdelijke woningen en verbouw van kantoren (transformatie) is of dat het ook echt 100.000 nieuwe woningen betreft?

Vraag 26

Welke wetsvoorstellen van de commissie-Remkes worden verder ter hand genomen?

Vraag 27

Hoeveel gaat het schrappen van de verruimde schenkingsvrijstelling eigen woning opleveren? Hoe gaat dit worden vormgegeven? Wat is de streefdatum voor invoering? Wordt er een overgangsregeling overwogen?

Vraag 28

Kan een schatting worden gegeven van hoeveel extra fte nodig zijn voor het versterken van de uitvoeringsorganisaties?

Vraag 29

Zijn de afspraken in het coalitieakkoord de enige afspraken die er zijn gemaakt tussen de coalitiepartijen? Betekent dit dat alle kwesties die niet in het coalitieakkoord staan een vrije kwestie zijn voor de Kamer?

Naar boven

Disclaimer

De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.