Bent u bekend met het artikel «Tweederangs tot in de dood»?1
Kunt u nader toelichten of de Stichting Tuin van Bezinning een monument van en voor de Nederlandse politie is, en of Nederlandse politiemensen die (tijdelijk) werkzaam bij het Korps op Caribisch Nederland ook onderdeel daarvan zijn?
Kunt u bevestigen dat het stichtingsbestuur van het nationaal monument «de Tuin van Bezinning» voor in het harnas overleden Nederlandse Politiemensen op dit moment onderscheid maakt tussen politiefunctionarissen uit Europees en Caribisch Nederland?
Kunt u nader toelichten op basis waarvan het onderscheid tussen politiefunctionarissen uit Europees en Caribisch Nederland wordt gerechtvaardigd, gezien het feit dat Bonaire, Saba en St. Eustatius sinds 2010 volledig zijn geïntegreerd in Nederland?
Kunt u uitleggen of en waarom de Statuten van de (privaatrechtelijke, gesubsidieerde) stichting de Tuin van Bezinning het eerbetoon van gevallen politiemensen zoals Ferry Bakx beletten?
Bent u het eens met de stelling dat u, zowel politiek verantwoordelijke voor de Nationale Politie als korpsbeheerder van het Korps van Caribisch Nederland, dit onderscheid moet opheffen en kunt u aangeven of en welke actie u inmiddels heeft ondernomen om dit te bewerkstelligen? Zo nee, waarom niet?
Ziet u mogelijkheden om dit monument ook een monument te laten zijn voor politiemensen die werkzaam zijn in het hele Koninkrijk der Nederlanden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, bent u dan bereid hierover in overleg te treden met uw collega-Minister van Justitie van Curaçao, Aruba en St. Maarten bij het eerstvolgende Vierlandenoverleg?
Bent u bereid er alles aan te doen het eerbetoon aan Ferry Bakx in de Tuin van bezinning te herstellen en de moeder en weduwe van deze gevallen politieman, die u blijkens de publicatie tijdens de herdenkingsceremonie op 8 juni 2023 hebt gesproken, te informeren over dit eerherstel? Kunt u aangeven binnen welk tijdpad u van plan bent dit te doen?
De Tuin van Bezinning is een herdenkingsplaats in Warnsveld die door en voor de Nederlandse Politie als nationaal monument is ingericht voor de herdenking van en als eerbetoon aan politiemedewerkers die als direct gevolg van uitoefening van hun taak bij de Nationale Politie zijn omgekomen.
Een monument zoals de Tuin van Bezinning is van grote waarde en groot belang voor alle nabestaanden van politiemedewerkers die tijdens de uitvoering van hun werk tragisch om het leven zijn gekomen. Ik hecht dan ook veel waarde aan dit monument en de jaarlijkse herdenking in de Tuin van Bezinning. Hierbij staat de gedachte achter de Tuin van Bezinning centraal.
De Tuin van Bezinning wordt beheerd door het onafhankelijke stichtingsbestuur Tuin van Bezinning. De criteria die van toepassing zijn voor opname in de Tuin van Bezinning zijn opgenomen in het op de statuten van deze stichting gebaseerde reglement. Eén van die criteria betreft de voorwaarde dat alleen politiemedewerkers die op het moment van overlijden in vaste of tijdelijke dienst zijn aangesteld bij de Nationale politie als bedoeld in de Politiewet 2012 (de Nederlandse nationale politie) of de Politieacademie, daarvoor in aanmerking komen. Dat geldt dus in principe niet voor medewerkers aangesteld bij het Korps Politie Caribisch Nederland, zoals Ferry Bakx.
Politiemedewerkers, aangesteld bij het Korps Politie Caribisch Nederland, die tijdens de uitoefening van hun politietaak zijn omgekomen, worden ter plaatse passend herdacht.
Ten tijde van het overlijden van Ferry Bakx, en het daarop volgende verzoek tot opname in de Tuin van Bezinning, bood het reglement nog geen mogelijkheid om op dit specifieke criterium uitzonderingen te maken door toepassing van een hardheidsclausule. In 2021 is het reglement op dit punt gewijzigd. Die wijziging voorziet erin dat het bestuur, indien de korpschef hiertoe een aanvraag indient, op grond van bijzondere omstandigheden kan besluiten in specifieke gevallen af te wijken van dit criterium als navolging van het criterium zou leiden tot een besluit dat op gespannen voet staat met de doelstellingen van de stichting.
Naar mening van de korpschef is er, in het geval van Ferry Bakx, reden om bij hoge uitzondering een beroep te doen op deze mogelijkheid. Ferry Bakx heeft immers geruime tijd gewerkt bij de Nederlandse politie. Ten tijde van zijn tragische dood was hij nog maar zeer kort werkzaam bij het Korps Politie Caribisch Nederland. Ferry Bakx is in Nederland geboren en ook zijn uitvaart heeft met korpseer in Nederland plaats gehad. Het merendeel van zijn familie woont in Nederland en is sinds zijn overlijden jaarlijks aanwezig bij de herdenking in de Tuin van Bezinning. Al met al is sprake van zeer sterke banden met Nederland.
Gelet op deze specifieke feiten en omstandigheden en de uitdrukkelijke en nog steeds actuele wens vanuit onder andere zijn ouders en collega’s heeft de stichting het verzoek van de korpschef gehonoreerd en besloten de naam van Ferry Bakx op te nemen in de Tuin van Bezinning. Bij de eerstvolgende herdenking, in juni 2024, zal zijn naam worden bijgeschreven.
Mede namens de korpschef, zal ik hier nog aandacht aan besteden tijdens het eerstvolgende overleg met mijn collega’s van Aruba, Curaçao en Sint Maarten tijdens het aankomende Justitieel Vierpartijen Overleg in januari 2024.
Dossier Koninkrijksrelaties, 2 september 2023, Tot in de dood tweederangs (https://dossierkoninkrijksrelaties.nl/2023/09/02/tot-in-de-dood-tweederangs/).
Kopieer de link naar uw clipboard
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/ah-tk-20232024-256.html
De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.