Vragen van de leden Tielen, Van den Hil en Verkuijlen (allen VVD) aan de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over de berichten «Jongeren stellen eigen diagnoses via TikTok: «Als je dit herkent heb je ADHD»» en «De TikTok psycholoog is in opkomst: «Als je deze vier dingen doet, heeft je relatie 90 procent kans te mislukken»» (ingezonden 4 juli 2023)

Nader antwoord van Staatssecretaris Van Ooijen (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) (ontvangen 31 augustus 2023). Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2022–2023, nr. 3287. Zie ook Aanhangsel Handelingen, vergaderjaar 2022–2023, nr. 3438.

Vraag 4

Hoeveel jongeren wachten op dit moment op professionele hulp van instellingen uit bijvoorbeeld de geestelijke gezondheidszorg? Deelt u de mening dat de lange wachttijden voor jongeren met ernstige psychische klachten leiden tot een toevlucht naar sociale media voor informatie, advies en erkenning over mentale gezondheid? Wat doet u om de wachtlijsten te verkorten en welke resultaten heeft dat tot nu toe gehad?

Antwoord 4

Er is géén landelijk beeld van het aantal jongeren met psychische klachten dat wacht op jeugdhulp. Om de oorzaken van wachttijden structureel aan te pakken is er sinds het voorjaar 2021 de Aanpak Wachttijden1 van het Ondersteuningsteam Zorg voor de Jeugd (OZJ). Regio’s worden daarbij ondersteund in het meer data gedreven werken met behulp van het gemeentelijke/regionale dashboard. Sinds 1 juli is deze beschikbaar voor alle gemeenten. Daarnaast is er een landelijk leernetwerk in ontwikkeling. In dit leernetwerk worden inzichten gedeeld zodat regio’s van elkaar kunnen leren jongeren beter en sneller te helpen. Tot slot zijn in de Hervormingsagenda Jeugd afspraken gemaakt om te komen tot een landelijke monitor.

Om de beschikbaarheid van specialistische zorg te verbeteren zijn in de Hervormingsagenda diverse afspraken gemaakt. Tegelijkertijd zien we dat het aantal jongeren dat gebruik maakt van jeugdhulp is gegroeid en inmiddels één op de 7,5 kinderen gebruikt maakt van jeugdhulp. Of dergelijke video’s op social media aan deze groei bijdragen, of jongeren juist zoeken naar deze video’s als zij al klachten hebben en wachten op hulp is niet bekend. Het kan ook een belangrijke steun zijn voor jongeren, bijvoorbeeld door te weten dat je niet de enige bent die last heeft van angstklachten. Gezien de grote hoeveelheid en verscheidenheid van informatie op social media vind ik het belangrijk dat jongeren vooral weten hoe ze hiermee om kunnen gaan en dat wij jongeren daarin ondersteunen. In juni 2021 heeft het Rijk de aanpak «Mentale gezondheid: van ons allemaal» gelanceerd.2 In deze aanpak is expliciet aandacht voor jeugd en mentaal gezond online. Zo wordt met het basistakenpakket JGZ ingezet om gezondheidsproblemen en nadelige effecten van schermgebruik te voorkomen. Daarnaast heeft het NJI de Toolbox Mediaopvoeding: «Media? Gewoon opvoeden!» ontwikkeld. Hierin zijn factsheets voor professionals en leerkrachten en tipsheets voor ouders opgenomen.3

Naar boven

Disclaimer

De hier aangeboden pdf-bestanden van het Staatsblad, Staatscourant, Tractatenblad, provinciaal blad, gemeenteblad, waterschapsblad en blad gemeenschappelijke regeling vormen de formele bekendmakingen in de zin van de Bekendmakingswet en de Rijkswet goedkeuring en bekendmaking verdragen voor zover ze na 1 juli 2009 zijn uitgegeven. Voor pdf-publicaties van vóór deze datum geldt dat alleen de in papieren vorm uitgegeven bladen formele status hebben; de hier aangeboden elektronische versies daarvan worden bij wijze van service aangeboden.